waarom-organische-meststoffen-vocht-vasthouden-lr

Waarom organische meststoffen vocht vasthouden en het nut ervan

Een van de kenmerken van onze organische meststoffen is het water opnemend vermogen. Een waardevolle toevoeging, omdat het bijdraagt aan de vochthuishouding van de bodem. Organische meststoffen houden dus vocht vast en dat zorgt ervoor dat water niet wordt verspild, maar juist goed wordt opgeslagen in de korrel. Het bevordert de bodemstructuur en -conditie en de groei van de planten en gewassen.  

Waarom heeft de bodem water nodig?

Gewassen groeien goed op een bodem met een juist vochtgehalte. Het soort bodem, de structuur van de bodem en het weer zijn bepalend in de hoeveelheid water en wat er beschikbaar komt voor de bodem, het bodemleven en de plant. Op het weer heeft niemand invloed, maar wel op het krijgen van een bodem met luchtige structuur. Een bodem met goede, luchtige structuur kan beter en meer vocht vasthouden. Als het zeer nat wordt zorgt dit voor minder plassen op het land, maar als het een periode heel droog is zal de bodem minder snel uitdrogen. Uiteindelijk zorgt een goede, luchtige bodemstructuur voor een gezonde bodem en dit verbetert de groei en opbrengst van gewassen.wateropnemend-vermogen-organische-meststoffen

Wanneer heb je een gezonde bodem die goed kan omgaan met vocht?

Een gezonde bodem die goed kan omgaan met vocht heeft veel zogenoemde poriën. Voldoende poriën zorgen voor een luchtige structuur die nodig is wanneer er water wordt aangevoerd en afgevoerd. Het moet het water kunnen geleiden zodat het niet te snel wegspoelt of te lang blijft liggen. Daarnaast is het ook belangrijk voor de toevoer van lucht en voedingsstoffen. Lees hier meer over de andere voedingsstoffen zoals de klassieke N-P-K, Calcium en Magnesium en sporenelementen.

De bijdrage van organische meststoffen aan de vochthuishouding  (vochtgehalte van de bodem)

Komeco ’s organische meststoffen hebben een hoog water opnemend vermogen en houden dus goed vocht vast. De mestkorrels kunnen tot wel 3x het eigen gewicht in vocht vasthouden. Wanneer er water wordt aangevoerd betekent dit dat de korrels water opnemen en er dus weinig water wegspoelt of indien er droogte is verdampt. Vooral een arme bodem verliest snel vocht (regen). Het vocht in de korrels vloeien langzaam uit en de bodem maakt er optimaal gebruik van.

Benieuwd hoe dit in het echt werkt? Bekijk de video waarin we laten zien wat er gebeurt met onze meststoffen als er water bijkomt.

Assortiment organische meststoffen van Komeco

Ons assortiment bestaat uit verschillende organische meststoffen geschikt voor de landbouw, (glas)tuinbouw en voor gebruik in de tuin. In de webshop van mestkorrels.com kunnen de verschillende meststoffen besteld worden en tegen vergoeding thuis bezorgd worden.