Humuszuren en fulvinezuren in organische meststoffen (deel 5)

humuszuren-fulvinezurenWe zijn toegekomen aan het laatste deel van de reeks van vijf. In deel 5 van de voedingsstoffen in organische meststoffen bespreken we de humuszuren en fulvinezuren. Twee minder bekende termen in de wereld van meststoffen en in de landbouw. Wat doen deze zuren in organische meststoffen? Wat betekenen ze voor de bodem en uiteindelijk voor het gewas die erop groeit? In dit artikel ontleden we beide voedingsstoffen en leggen we uit hoe ze werken ten opzichte van de bodem.

Deel 5; humus- en fulvinezurenWat zijn humuszuren en fulvinezuren?

Het klinkt ingewikkeld, misschien zelfs wat saai; humuszuren en fulvinezuren. Toch zijn deze twee van toegevoegde waarde voor organische meststoffen. Om te beginnen humuszuren, een verzameling aan organische verbindingen die zijn ontstaan bij de vertering van ruw organische stof. Dan fulvinezuren, ook een verzameling aan organische verbindingen, maar het zijn kleinere moleculen dan humuszuren. Fulvinezuren worden vaak tegelijk met humuszuren genoemd, want beide zijn eindproducten van een natuurlijk afbraakproces van organische stof.

Humus- en fulvinezuren zijn dus nauwelijks meer afbreekbaar en onderdeel van humus. Wat is humus ook alweer? Humus is een stabiele stof die ontstaat na een reeks afbraakprocessen door het bodemleven. De begrippen zijn nu duidelijk, maar wat is qua werking dan het werkelijke verschil tussen humuszuren en fulvinezuren? En wat is de functie ervan in de bodem?

De functie van humuszuren in de bodem

Wat doen humuszuren in de bodem? Humuszuren dragen bij aan het beter vasthouden van water in de grond en ze hebben een positieve invloed op de bodemdichtheid. Omdat humuszuren de beworteling stimuleren draagt dat vooral bij aan bodemstructuur. Door een betere beworteling komt er meer lucht in de bodem en lucht is heel belangrijk voor het bodemleven. Met een intensiever wortelgestel kunnen voedingsstoffen, zoals stikstof, fosfaat, kalium, magnesium en sporenelementen beter opgenomen worden door de plant. Humuszuren stimuleren dus grotendeels de plantengroei.

Wat doen fulvinezuren voor de bodem

Fulvinezuren zijn belangrijke transporteurs van voedingsstoffen. Omdat de moloculen kleiner zijn dan humuszuren zijn deze vaker opgelost in het bodemvocht. De allerkleinste fulvinezuren, met hieraan gebonden voedingsstoffen, kunnen zelfs door de wortel worden opgenomen.

Samen sterk voor organische meststoffen

Humuszuren en fulvinezuren hebben gemeen dat ze allebei de wortelgroei van een plant stimuleren. Het verschil tussen beiden is dat humuszuren meer bijdragen aan bodemstructuur en fulvinezuren een grotere rol spelen bij plantenvoeding (optimale groei voorkomt stress in de plant).

Benieuwd naar alle andere voedingsstoffen in organische meststoffen? Lees hier meer over de hoofdelementen N-P-K en calcium en magnesium en sporenelementen in organische mestkorrels.

Organische meststoffen voor de professionals in de landbouw

Voor professioneel gebruik in de landbouw, tuinbouw en groente- en fruitteelt raden wij aan om samen met een bemestingsadviseur te kijken naar wat uw bodem nodig heeft.

Webshop mestkorrels voor particulier gebruik

Onze mestkorrels zijn voor particulieren te koop in de webshop van mestkorrels. Er wordt door heel Nederland geleverd en het is mogelijk te bestellen vanaf 1 zak à 10 of 25 kg.