Sporenelementen; voedingsstoffen in organische meststoffen (deel 4)

We zijn alweer toe aan de vierde in de reeks van vijf artikelen over de voedingsstoffen in organische meststoffen. Naast hoofdelementen bestaan er ook sporenelementen, ook wel micronutriënten genoemd. Wat zijn sporenelementen precies? Wat doen sporenelementen in organische meststoffen? En wat doen ze voor de bodem en plant? In dit artikel nuttige informatie over sporenelementen en de gezamenlijke functies van deze verschillende elementen.

Wat zijn sporenelementen?

Sporenelementen behoren tot de groep micronutriënten, waar de hoofdelementen macronutriënten zijn. Sporenelementen bevinden zich in planten en dieren en zijn noodzakelijk voor een gezonde groei en functie van (in dit geval) een plant of gewas. Een plant heeft in verhouding minder nodig van sporenelementen in vergelijking met hoofdelementen, maar toch nemen zij een speciaal plekje in.

Sporenelementen vervullen belangrijke functies.
Ze werken altijd in combinatie met andere elementen, dus niet op zichzelf.
Het zijn aanjagers van vele processen in de bodem.

Hoe sporenelementen samen functioneren in de plant

Sporenelementen zijn belangrijk voor de gezondheid van de plant. Hieronder de belangrijkste functies van sporenelementen op een rij:

  • Ze bevorderen de opname van voedingsstoffen en vitaliteit van het gewas en een gezond gewas biedt weerstand tegen ziektes.
  • Ieder element van de sporenelementen heeft op zichzelf staande functies, maar alleen gezamenlijk functioneren zij!
  • Sporenelementen dragen gezamenlijk bij aan de ontwikkeling van verschillende enzymen, hormonen, bevordering van fotosynthese, verbetering vruchtbaarheid en cel strekking en ontwikkeling van bladgroen en stevigheid van celmembranen.
sporenelementen

Sporenelementen zijn belangrijk voor de groei van de plant.

De soorten sporenelementen

In organische meststoffen bevinden zich veel soorten sporenelementen. In het kort lichten wij de belangrijkste voor de plant toe:

  • Molybdeen (Mo): speelt een rol bij de werking van verschillende enzymen, groei en stikstofhuishouding van de plant en draagt bij aan de productie van verschillende plantenhormonen.
  • Koper (Cu): is belangrijk voor de vorming van eiwitten, vitaminen, koolhydraten en enzymen in de plant. Koper verstevigt de celwanden van de plant en versterkt de weerstand.
  • Zink (Zn): goed voor de ontwikkeling van bladgroen, strekking van de stengel en nerven van de plant. De plant bouwt een betere weerstand op!
  • IJzer (Fe): speelt een rol bij de aanmaak van bladgroen, ademhaling van de plant en draagt bij aan het vastleggen van stikstof in de wortels van een plant.
  • Kobalt (Co): belangrijk voor planten die stikstof kunnen binden zoals klavers en erwten.
  • Borium (B) en mangaan (Mn): het meest bekend en daarom zullen we deze uitgebreider toelichten.

De sporenelementen mangaan en borium

In de Nederlandse landbouw zijn de twee sporenelementen mangaan en borium het meest bekend en daarom besteden we er uitgebreider aandacht aan.

Mangaan voor fotosynthese en stofwisseling van de plant

Mangaan speelt een rol bij de fotosynthese, bij tal van enzymen en draagt bij aan de stofwisseling en celdeling van de plant. Mangaan is een bouwstof van o.a. enzymen waarvan de plant stabiel en sterk wordt. Daarnaast versterkt het bij de inbouw van stikstof in de plant en de ademhaling van de plant. Als laatste is een toevoeging voor het creëren van sterke celwanden.

Bij een gebrek kan de plant vatbaarder worden voor schimmelziekten. Een gebrek veroorzaakt gele plekken tussen de nerven in het blad (want mangaan is gevoelig voor de zuurgraad (Ph), vermindering van wortelgroei en tast het bladgroen aan. Een te lage zuurgraad is overigens ook niet wenselijk voor mangaan, want dan kan het giftig worden. Kortom, een tekort aan mangaan verstoort diverse processen die uiteindelijk de ontwikkeling van de plant tekort doen.

Borium voor cel strekking, celdeling en de aanmaak van enzymen

Borium speelt een rol bij de cel strekking in de wortels en bij de celdeling. Borium ondersteunt bij de aanmaak van enzymen. Deze organiseren de celdeling en dit draagt bij aan een goede ontwikkeling van jonge scheuten aan de plant. Borium draagt ook bij aan de opbouw van de vaten, het transportsysteem voor water en mineralen in de plant. De dosering van borium komt nauw, want een te hoge dosering lijdt tot vergiftiging van de plant.

Anderzijds kan een gebrek aan borium ontstaan door een slechte bodemstructuur, overschot aan stikstof en/of kalium in de bodem of een te lage pH-waarde. Een gebrek ontstaat in eerste instantie in de wortels en van daaruit kunnen mineralen minder goed worden opgenomen en getransporteerd. Kortom, opname en transport worden verstoord en dit houdt de groei tegen. Kanttekening is dat de symptomen van een boriumgebrek lijken op een magnesium- of stikstoftekort, want deze mineralen worden door een boriumgebrek ook minder goed opgenomen. Belangrijk dus om goed te onderzoeken waar het gebrek wordt gevormd.

Micronutriënten (sporenelementen) versus macronutriënten

De aanwezige gehaltes van sporenelementen zijn in cijfers lagers dan de gehaltes N-P-K en calcium en magnesium. Micro- en macronutriënten zijn beide belangrijk voor de verschillende processen in de bodem en alles draagt in juiste gehaltes bij aan de bodemgezondheid en de groei van de planten. Dat is dan ook de kracht van organische meststoffen, zoals FERTISOL. Een organische meststof bezit van alles een beetje en de mix aan micro- en macronutriënten dragen bij aan een gezonde bodem, een hogere opbrengst van de plant en het is 100% natuurlijk.

Organische meststoffen voor de professionals in de landbouw

Voor professioneel gebruik in de landbouw, tuinbouw en groente- en fruitteelt raden wij aan om samen met een bemestingsadviseur te kijken naar wat uw bodem nodig heeft.

Kippenmestkorrels en koemestkorrels online kopen

Onze mestkorrels zijn voor particulieren online te koop in de webshop mestkorrels.com. Er wordt door heel Nederland geleverd en het is mogelijk te bestellen vanaf 1 zak à 10 of 25 kg.