deel-1-voedingsstoffen-organische-meststoffen-www

Organische stof; een belangrijke voedingsstof in organische meststoffen (deel 1)

Organische meststoffen bestaan uit diverse soorten voedingsstoffen. Allemaal met eigen toegevoegde waarde voor de bodem en het gewas of plant die erop groeit. In een reeks van vijf artikelen leggen wij in heldere taal uit welke verschillende voedingsstoffen zich bevinden in organische meststoffen, of anders gezegd organische mestkorrels, en wat ze betekenen voor de bodem en de plant die erop groeit. Kortom, uitleg over de inhoud van een mestkorrel in ‘Jip en Janneke taal’.

In dit eerste deel starten we met organische stof. Want wat is dat nu eigenlijk en waarom is het zo belangrijk voor de bodem?

Het belang van organische stof in een meststof

Organische stof is makkelijk afbreekbaar organisch materiaal zoals plantenresten, mest, compost maar ook resten van bodemleven. Organische stof is cruciaal voor de bodem en het bodemleven om te kunnen blijven voortbestaan. Met andere woorden, organische stof is onmisbaar voor een gezonde bodem en de bodem hebben we nu juist nodig om gezonde gewassen te telen. Een gezonde bodem bevat water, lucht, voedingsstoffen en een gevarieerd bodemleven. Dus voor het telen van gewassen op de akker of voor het laten groeien van planten in de tuin en het gazon draait het allemaal om een gezonde bodem. Lees hier meer over de bodem in het algemeen.  

Het komt in het kort neer op: een rijk bodemleven –> goede bodemkwaliteit –> betere gewasopbrengst.

Het bodemleven zit vol bacteriën, schimmels, wormen, algen en nog veel meer micro-organismen. In de bodem zitten alle voedingsstoffen die de basis vormen voor gewassen en planten om te groeien.

Wat zit er in organische stof?

Organische stof is ontstaan uit plantenresten en bodemleven. Naast veel koolstof bevat organische stof mineralen zoals stikstof, fosfor en zwavel. Deze komen na afbraak van organische stof in de bodem ter beschikking en wordt mineralisatie genoemd. Het afbreken van organische stof en mineralisatie zijn twee belangrijke processen in de bodem waar het bodemleven onmisbaar is. Het kleine bodemleven bestaat uit bijvoorbeeld bacteriën en schimmels, maar kan ook in grotere vorm terugkomen en bestaan uit insecten en wormen.

De functies van organische stof in de bodem

Organische stof heeft veel functies in de bodem en zorgt voor:

De bodem is de basis voor de groei van gewassen en planten | Komeco
Een gezonde bodem begint bij Komeco!
  • Luchtige bodemstructuur; waardoor gewassen makkelijker dieper kunnen wortelen.
  • Evenwichtig bodemleven; zeer belangrijk aangezien het bodemleven ook zorgt voor de structuur van de bodem, de waterbalans en zuurstof in de bodem.
  • Betere bodemvruchtbaarheid; op een vruchtbare bodem kunnen planten en gewassen groeien
  • Verhoging van het vochtvasthoudend vermogen van de bodem.
  • Bevordering van de bewerkbaarheid van de grond.

Hoe krijg je meer organische stof in de bodem?

We kunnen concluderen dat het belangrijk is om de bodem en het bodemleven te onderhouden en het regelmatig aanvoeren van vers organisch materiaal is dus noodzakelijk. Het aanleveren van organisch materiaal is mogelijk in diverse vormen en de organische meststoffen (mestkorrels) van Komeco is er één van. Onze organische meststoffen zijn 100% organisch en biologisch gecomposteerd. Door het composteren ontstaat een meststof met homogene voedingswaarden, een grote hoeveelheid organische stof en hoog vocht opnemend vermogen. Daarnaast zorgt composteren voor een volledig onkruidvrij en bijna geurloos product. Na het composteren maken wij er een korrel van en zo ontstaat onze organische meststof ofwel organische mestkorrel. De mestkorrels zijn flexibel toe te passen, want ze zijn geschikt voor ieder type bodem, in ieder jaargetijde uit te strooien en gemakkelijk uit te strooien via een kunstmeststrooier. Wij bieden drie soorten meststoffen; FERTISOL kippenmestkorrels, Komeco koemestkorrels en Komeco biokorrels

Organische meststoffen houden de bodem gezond, het bodemleven levendig en dragen bij aan voedzame wereld. Een gezonde bodem begint bij Komeco!

Noot voor de professionals in de landbouw

Het toevoegen van organische stof aan de bodem is dus belangrijk, maar de toegevoegde waarde verschilt per grondsoort. Lees hier meer over bodemvoeding en voor professioneel gebruik in de landbouw, tuinbouw en groente- en fruitteelt raden wij aan om samen met een bemestingsadviseur te kijken naar wat uw bodem nodig heeft.

Webshop mestkorrels voor particulier gebruik

Onze organische kippenmestkorrels en koemestkorrels zijn voor particulieren te koop in de webshop van mestkorrels.com. Er wordt door heel Nederland geleverd en het is mogelijk te bestellen vanaf 1 zak à 10 of 25 kg.