deel-2-npk-in-organische-meststoffen-www

N-P-K; drie belangrijke voedingsstoffen in organische meststoffen (deel 2)

In organische meststoffen zitten voedingsstoffen die op een eigen manier de bodem voeden en de plant die erop groeit. In deze tweede reeks van vijf leggen wij in heldere taal uit wat voor voedingsstoffen er, naast organische stof, nog meer in organische meststoffen zitten. Deze keer een toelichting op de drie musketiers van de organische meststoffen, namelijk: de N-P-K. Waar staan de afkortingen voor en wat betekenen ze  voor de bodem en plant?

Velen zijn ervan op de hoogte, maar voor de duidelijkheid staat de N voor stikstof, P voor fosfor (in de volksmond ook wel fosfaat genoemd) en K voor kalium. Drie belangrijke voedingsstoffen met allen een eigen essentiële betekenis voor bodem en plant.

fertisol-icoon-nl-2
N-P-K gehaltes van FERTISOL organische meststof

Stikstof (N) essentieel voor de groei van een plant

Voor het telen van gewassen of planten is stikstof een uitermate belangrijk onderdeel van de voeding. Het zorgt voor de opbouw van DNA en eiwitten en een plant heeft stikstof nodig om goed te kunnen groeien. Daarnaast geeft het de bladeren en stengels een mooie groene kleur. Stikstof is op twee manieren aanwezig in organische meststoffen, namelijk in minerale en organisch gebonden vorm. De minerale vorm is direct beschikbaar voor de plant en de organische vorm komt geleidelijk vrij door de afbraak door het bodemleven. Bekijk hier hoe de beschikbaarheid van stikstof verloopt na de toepassing van organische meststoffen.

Fosfor (P) voor de ontwikkeling van de wortels

De wortels van een plant ontwikkelen zich beter als de plant fosfaat ontvangt. Als de wortels zich beter kunnen ontwikkelen is de plant in staat meer water uit de grond te trekken en zal de plant beter groeien. Kortom, fosfaat speelt een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van een plant en daarmee vooral in het beginstadium van de groei. Als de groei in het begin voorspoedig verloopt zorgt dat daarna voor een beter wortel-, knol- en zaadvorming.

Kalium (K) richt zich op de kwaliteit van de plant

Kalium zorgt voor de stevigheid van een plant en biedt weerstand tegen schimmels en ziektes. Het element is belangrijk voor de transport van o.a. stikstof in de plant. Het maakt de plant ook beter weerbaar tegen kou en droogte. Daarnaast zorgt het voor betere bloei en vruchtvorming. Eigenlijk is kalium van invloed op de kwaliteit van het uiteindelijke gewas, want het verbetert de smaak, geur en kleur als ook de houdbaarheid.

Door de bodem van de juiste voedingsstoffen te voorzien, heeft dit in een later stadium een positief effect op de groei van de plant.
De voedingsstoffen in organische meststoffen.

N-P-K afgifte aan de bodem

De organische meststoffen van Komeco hebben homogene voedingswaarden. Als voorbeeld hebben wij ons eigen merk FERTISOL organische meststoffen met een gemiddeld N-P-K gehalte van 4-3-3 en deze mestkorrels werken met het ‘slow release’ principe. Na het strooien worden de voedingsstoffen vertraagd afgegeven, omdat de bodem de voedingsstoffen vrij maakt. Daardoor hebben de mestkorrels een langdurige werking en het betekent een constante voedingsstroom richting het gewas en de bodem. Het verschilt per voedingsstof hoeveel er van vrijkomt en de periode waarin het vrijkomt. Lees meer over plantenvoeding en hoe onze organische meststoffen daaraan bijdragen.

Organische meststoffen houden de bodem gezond, het bodemleven levendig en dragen bij aan voedzame wereld. Een gezonde bodem begint bij Komeco!

Heeft u deel 1 over voedingsstoffen in organische meststoffen gemist? Hier leest u meer over deel 1 waar we ingaan op organische stof.

Noot voor de professionals in de landbouw

Het toevoegen van organische stof aan de bodem is dus belangrijk, maar de toegevoegde waarde verschilt per grondsoort. Lees hier meer over bodemvoeding en voor professioneel gebruik in de landbouw, tuinbouw en groente- en fruitteelt raden wij aan om samen met een bemestingsadviseur te kijken naar wat uw bodem nodig heeft.

Webshop mestkorrels voor particulier gebruik

Onze mestkorrels zijn voor particulieren te koop in de webshop mestkorrels.com. Er wordt door heel Nederland geleverd en het is mogelijk te bestellen vanaf 1 zak à 10 of 25 kg.