deel-3-calcium-magnesium-in-organische-meststoffen-www

Calcium (CaO) en Magnesium (Mg); voedingsstoffen in organische meststoffen (deel 3)

Calcium- en magnesium-gehaltes in FERTISOL organische meststof

Voor de derde reeks over de verschillende voedingsstoffen in organische meststoffen gaan we in dit deel toelichting geven op magnesium en calcium. Deze twee worden ook wel de ‘secundaire hoofdelementen’ van een meststof genoemd. Toch niet minder belangrijk dan de primaire hoofdelementen (N-P-K). Wat is de werking van de nutriënten magnesium en calcium en hoe zit het met de beschikbaarheid ervan? Wat doen ze voor bodem en plant?

In algemene zin zijn magnesium en calcium twee bekende begrippen. Beide voedingsstoffen zijn aanwezig in organische mestkorrels en zorgen voor verschillende toevoegingen aan de bodem en het gewas of de plant die erop groeit.

Calcium bevordert de structuur en bewerkbaarheid

De voedingsstof calcium is zeer belangrijk voor zowel de bodem als de plant. Calcium is een belangrijke bouwsteen voor de celwanden en draagt bij aan de celstrekking en groei van een plant. Calcium zorgt voor meer weerstand die de plant nodig heeft tijdens de groei en daarnaast heeft calcium invloed op de opname van sporenelementen. Kortom, de ene voedingsstof versterkt de andere. Calcium draagt ook bij aan een betere structuur en goede bewerkbaarheid van de bodem.  

Als samenvatting kunnen we concluderen dat calcium onmisbaar is voor de bodem en plant en daardoor noodzakelijk in ieder bemestingsplan. Voor calcium geldt dat 60% uit de mestkorrels van komeco vrijkomt binnen de eerste drie maanden na het toedienen.

Door de bodem van de juiste voedingsstoffen te voorzien, heeft dit in een later stadium een positief effect op de groei van de plant.
Breed pakket aan voedingsstoffen in organische meststoffen.

Magnesium (Mg) essentieel voor gewasgroei

De voedingsstof magnesium bevindt zich in de bodem, maar het gehalte verschilt sterk per bodemsoort. Magnesium is nodig voor de vorming van bladgroen. De fotosynthese kan alleen uitgevoerd worden met bladgroen. Fotosynthese zorgt voor de productie en daarmee is magnesium een belangrijk element voor een goede opbrengst. Een gebrek aan magnesium veroorzaakt geelverkleuring van het blad.

Voor de mestkorrels van Komeco geldt dat de magnesium voor 100% vrijkomt binnen de eerste drie maanden na het toedienen. Organische meststoffen zijn daardoor een solide bodemvoeding in de magnesiumvoorziening.

Benieuwd naar de beschikbaarheid van andere voedingstoffen, zoals stikstof, fosfaat en kali? Lees meer over de N-P-K in organische meststoffen.

Homogene samenstelling in organische meststoffen

Voor alle voedingsstoffen, dus n-p-k, sporenelementen en magnesium en calcium geldt dat de waarden verschillen in ‘gewone’ mest. Bij Komeco wordt tijdens het gecontroleerde composteringsproces de mest goed gemengd en gecomposteerd en daardoor zijn de mestkorrels homogeen van samenstelling. Daarmee leggen de organische meststoffen van Komeco een goede basis voor elke teelt.

Met organische mestkorrels van Komeco geeft u een breed pakket aan voedingselementen in de juiste verhouding aan de bodem. Een goede bodemkwaliteit leidt tot betere groei en gewasopbrengst. Daarmee zijn de organische meststoffen een waardevolle aanvulling voor de bodem. Een gezonde bodem begint bij Komeco!

Organische meststoffen voor de professionals in de landbouw

Het toevoegen van organische stof aan de bodem is dus belangrijk, maar de toegevoegde waarde verschilt per grondsoort. Lees hier meer over bodemvoeding en voor professioneel gebruik in de landbouw, tuinbouw en groente- en fruitteelt raden wij aan om samen met een bemestingsadviseur te kijken naar wat uw bodem nodig heeft.

Webshop mestkorrels voor particulier gebruik

Onze mestkorrels zijn voor particulieren te koop in de webshop mestkorrels.com. Er wordt door heel Nederland geleverd en het is mogelijk te bestellen vanaf 1 zak à 10 of 25 kg.