waarom een bodem macro en micronutriënten nodig heeft

Waarom een bodem macro- en micronutriënten nodig heeft

Wist je dat een gewas (of plant) 15 elementen nodig heeft om te functioneren en te groeien. Twaalf elementen nemen ze op uit de grond of de toegediende voeding en dat laatste is waar we het over gaan hebben. Want voor het voeden van de bodem en het gewas zijn voedingsstoffen nodig en deze voedingsstoffen kun je onderverdelen in macronutriënten en micronutriënten nodig. Waar bestaan macro of micronutriënten uit? En wat doen ze voor de bodem en het gewas?

Macronutriënten zijn hoofdelementen

Macro nutriënten staat gelijk aan hoofdelementen en dat is een verzamelnaam voor de voedingsstoffen: stikstof, fosfaat, kali, calcium en magnesium. Ze worden hoofdelementen genoemd, omdat ze het grootste aandeel aan voeding leveren aan de bodem en de planten.

Iedere voedingsstof heeft een belangrijk aandeel in het gezond houden van de bodem en draagt bij aan de groei van de gewassen. Zo zijn stikstof en magnesium essentieel voor de groei van het gewas. Fosfaat draagt bij aan de ontwikkeling van de wortels van de plant en Kalium zorgt voor de stevigheid van de plant en verhoogt de weerstand tegen schimmels en ziektes. Tot slot is er calcium wat de structuur en bewerkbaarheid van de bodem bevordert. Uiteraard heeft iedere voedingsstof nog meer functies, raadpleeg onze artikelen over organische stof, NPK en Magnesium en Calcium voor meer specifieke nutriënteninformatie.

Micronutriënten zijn sporenelementen

Micro nutriënten staat gelijk aan sporenelementen en dat is een verzamelnaam voor diverse stoffen zoals molybdeen, koper, zink, ijzer, kobalt, borium en mangaan. Sporenelementen bevinden zich in planten en dieren en zijn noodzakelijk voor een gezonde groei en functie van (in dit geval) een plant of gewas. Een plant heeft in verhouding minder nodig van sporenelementen in vergelijking met hoofdelementen.

Belangrijk om te onthouden is dat sporenelementen altijd in combinatie met andere elementen werken, dus niet op zichzelf. Sporenelementen zijn aanjagers van vele processen in de bodem. We hebben in het artikel sporenelementen een uitgebreide uitleg over de werking en functies.

macronutriënten en micronutriëntenOrganische meststoffen bevatten macronutriënten en micronutriënten

De organische meststoffen van Komeco bevatten macro- en micronutriënten en zodra ze in contact komen met de bodem worden de voedingsstoffen vertraagd afgegeven aan de bodem. Dit betekent dat de bodem de voedingsstoffen vrijmaakt, maar de snelheid en hoeveelheid verschilt per nutriënt. De ene voedingsstof doet er een aantal maanden over om te worden opgenomen (stikstof) en de ander komt wel vrij snel vrij (magnesium binnen 3 maanden). Door dit zogenoemde ‘slow-release’ principe hebben de meststoffen een langdurige werking en bieden zij een constante voedingsstroom richting het gewas en de bodem.

Benieuwd naar ons assortiment organische meststoffen?

Onze organische meststoffen kunnen online gekocht worden in de webshop mestkorrels.com. Er wordt door heel Nederland geleverd en het is mogelijk te bestellen vanaf 1 zak à 10 of 25 kg.