tuin winterklaar maken

Tuin winterklaar maken

De maand oktober biedt een mooie gelegenheid om de tuin winterklaar te maken. Misschien klinkt het niet als een leuke klus, maar om de tuin voorbereid de winter in te laten gaan en om vervolgens in de lente opnieuw te kunnen genieten van een mooie tuin, loont het echt om de tuin winterklaar te maken. Een van de onderdelen hiervan is een laatste mestbeurt voor het gazon, want ook in het najaar is uw tuin bemesten belangrijk. Lees hieronder de tips voor het voorbereiden van uw tuin op de winter, welk tuinonderhoud daarbij hoort en welke onderdelen van de tuin u kunt bemesten in het najaar. 

tuin winterklaar makenIn welke maand moet je de tuin winterklaar maken?

De maand oktober leent zich bij uitstek voor het winterklaar maken van de tuin. Het is nog niet heel koud, de grond is nog niet bevroren en dus nog niet te hard en daardoor kun je nog makkelijk in de tuin werken.

Waarom de tuin winterklaar maken?

Ter voorbereiding op de winter en om ervoor te zorgen dat je in het voorjaar de tuin goed kan laten opstarten, is het winterklaar maken van de tuin in oktober echt de moeite waard.

De onderdelen van de tuin winterklaar maken

Onderhoud begint bij opruimen, dus probeer zoveel mogelijk gevallen bladeren te verwijderen van het gazon en veeg deze bijvoorbeeld in de borders. Waar het gras juist licht en lucht nodig heeft, ook in de winter en dus juist last heeft van een bladerdek, is dat voor de planten in borders anders. Juist een kleine beschermlaag van gevallen bladeren zorgen voor extra bescherming tegen de kou in de winter.

Verwijder het laatste onkruid uit de tuin en tussen de planten, maai het gras nog eenmaal en snoei de hagen en planten waar nodig. Hark alles netjes aan en ………..

Planten verplaatsen is ook nog mogelijk in het najaar en wil je dat de tuin meteen in bloei komt in het voorjaar? Plant dan alvast voorjaarsbollen en jouw tuin zal als eerste opfleuren in de lente.

tuin winterklaar makenDe tuin bemesten in het najaar?

De planten, borders en hagen hebben geen bemesting nodig in het najaar. Het gazon kan daarentegen wel een laatste mestbeurt gebruiken. Op die manier zal het gazon er in de winter netjes bijstaan en in het voorjaar weer frisgroen en gezond eruitzien.

 

 

Bij bemesting kun je denken aan natuurlijke organische mestkorrels van Komeco. We hebben FERTISOL kippenmestkorrels en ook Komeco Koemestkorrels. Te koop via mestkorrels.com