Op veldbezoek in Colombia

Het afgelopen jaar hebben we een aantal veldproeven gedaan bij diverse telers in Colombia. Op verschillende locaties in het land hebben groente- en fruittelers onze organische meststoffen toegepast in de teelt van onder andere tomaten, avocado’s, sla, wortelen en aardappelen. Vorige week konden we zelf op veldbezoek bij een aantal van deze telers en konden we met eigen ogen zien dat onze organische meststoffen een serieuze bijdrage hebben geleverd aan de teelt met als resultaat een beter eindproduct.

Veldproeven met organische meststoffen in Colombia

Er is in het najaar van 2018 een start gemaakt met verschillende proeven in diverse landbouwgebieden van Colombia. Het land staat bekend om de landbouw en specifiek het telen van koffie- en cacaobonen, avocados, bananen en snijbloemen. Omdat Colombia een tropisch klimaat heeft is het mogelijk om het hele jaar rond groente en fruit te telen. Daarom zijn in Colombia ook een grote groep telers van avocado’s, bessen, tomaten, sla, mango’s en vele andere groenten en fruit te vinden. Dit voorjaar kregen we al van diverse telers goede resultaten en feedback terug over ons merk FERTIKOM (een eigen merk van Komeco, uit de lijn van FERTISOL, speciaal ontwikkeld voor de Zuid-Amerikaanse markt).

Organische meststoffen dragen bij aan betere gewasopbrengst

Vorige week hebben we een aantal telers mogen bezoeken, waaronder een tomatenteler die onze organische meststoffen had gebruikt. Als producent en leverancier van organische meststoffen vinden we het belangrijk om de praktijk op te zoeken. Deze teler was zeer tevreden over de resultaten van ons merk FERTIKOM. Hij heeft begin 2019 tijdens de teelt onze organische meststof toegepast op 80 tomatenplanten. Hij merkte al snel verschil in de groei van de planten. Er kwamen meer vruchten aan de planten en de bloei (ofwel het aantal nieuwe scheuten) tijdens de teelt was groter dan bij de planten waar geen FERTIKOM was toegepast. Daarnaast ontdekte hij tijdens het groeiseizoen dat de planten beter bestand waren tegen de witte vlieg en schimmels. Bij het oogsten bleek dat 2x zoveel tomaten konden worden geplukt en dat het gemiddelde gewicht per tomaat groter was. Tevens waren de tomaten mooier van vorm, dieper van kleur en waren ze niet beschadigd in vergelijking met tomaten waarbij geen van onze organische meststof was toegediend aan de planten. Uiteindelijk kan hij deze tomaten, via een exporteur, voor een betere prijs verkopen.  

Naast de reguliere tomatenplanten teelt deze akkerbouwer ook tomaten aan een boom, waarbij hij tevens onze korrels heeft toegepast. Na een paar weken noteerde hij dat het blad van de bomen er beter uitzag (groener en dikkere stengels). Bij de oogst bleken ook deze tomaten groter, waardoor de totale opbrengst toenam.  

De proeven bij deze teler, maar ook bij andere telers zijn dit voorjaar afgerond. We kunnen concluderen dat onze organische meststof een grote bijdrage heeft geleverd aan de teelt en heeft gezorgd voor betere eindproducten. In het kort kunnen we samenvatten dat:

  • Betere beschikbaarheid en opname van nutriënten;
    De groei van de planten beter was (sterkere stengels, groener en voller blad);
  • De weerstand van de planten tegen de natuur (heftige regenval, schimmels en witte vlieg) toenam;
  • Het eindproduct kwalitatief beter werd (voller van kleur, hoger gewicht);
  • Hogere opbrengsten.

We zijn verheugd met deze resultaten en feedback en voorzien goede ontwikkelingen in Colombia voor de toekomst. Bekijk hier meer specifieke testresultaten van onze telers in Colombia.

FERTIKOM is een eigen merk van Komeco, speciaal ontwikkeld voor de Zuid-Amerikaanse markt. FERTIKOM komt uit de lijn van FERTISOL.